Cora nr 76 ute i handeln nu!

Datum:

|

Cora nr 76, 2024 finns ute i handeln nu!

Lite ur innehållet:

Belgiska konstnären Berlinde de Bruyckere aktuell med utställningen No Life Lost berättar om sina möten med konsten i internatskolans kapell. Passionshistorien med Jesu lidande och död eggade fantasin även hos en femåring. Bland hennes starkt symboliskt laddade verk berättar Berlinde de Bruyckere om ensamheten under pandemin som satte sig som en fysisk påminnelse såväl i konsten som i hennes kropp, men som fick henne att skapa änglar. 

Den israeliska dramatikern Maya Arad Yasur vill påminna oss om att även på andra sidan gränsen finns det mödrar. Hennes nyskrivna pjäs 17 steg i att förbli humanist efter en massaker i översättning av Yael Feiler, har svensk premiär i detta nummer av Cora. Nästan alla Maya Arad Yasurs pjäser handlar om konflikten Israel – Palestina. I en intervju berättar hon för Yael Feiler om själva skapelseprocessen kring pjäsen. På cora.se hittar du deras samtal, men för att läsa pjäsen måste du prenumerera eller köpa Cora på något av våra försäljningsställen. 

Ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova bjuder fienden på förstenat bröd i verket Palianytsia. Namnet kommer från det bröd som främlingar välkomnas med i Ukraina, men här har det förvandlats till sten, det enda bröd som fienden kan erbjudas, men som kommit att inbringa miljoner till försvaret av landet. 

Konstnären Maria Hall skriver om Gemma, ett fotografi av fotografen Tuija Lindström, och den starka beskyddarinstinkt som bilden väckte inom henne. Idag hänger porträttet av Gemma i Maria Halls ateljé, på väggen över fåtöljen på en spik som redan fanns.  

Konstnären Tyra Kleen (1874 – 1951) föräras en stor utställning i Norrköping och gjorde Coras utsända Jan Ohlin betagen och förundrad av ett konstnärskap, undangömt i femtio år,  som genomsyrat av en starkt upplyst själ hos en sökande människa och konstnär.

Slutligen Lena Flodmans kabinett. Lekfull offentlig konst där skaparglädjen kommer från upphittat plastskräp på stranden. 

Lite av innehållet i detta nummer av Cora. En stunds kontemplation, och med en förhoppning om nya läsare och prenumeranter!

Prenumerera här! För 329 kr per år eller 29 kr i månaden via autogiro får du fyra fullmatade nummer om kvinnor inom konst och kultur.