Cora nummer 68

Cora nr 68 finns att köpa nu!

Datum:

|

,

Cora nr 68 är redan ute i handeln och till extra bra pris. Med start den 19 april firas Pressfrihetens dag på Pressbyrån med förlängning t o m v 18. Halva priset med andra ord! Eller varför inte prenumerera!

Lite ur innehållet

Ett kojuver som en luftballong! Något av det mest jordbundna som kan tänkas – blodrött och sprängfyllt med varm luft.

I en ritual för vår jord har österrikiska konstnären Barbara Anna Husar flugit med denna luftballong genom Lunghinipasset i Schweiz. Lunginipasset på 2 645 m höjd är en vattendelare. Härifrån flyter vatten i himlens alla riktningar – Rhenfloden ut i Nordsjön, Donau till Svarta havet och Po ut i Medelhavet.

Två giganter inom konsten möter du också – Mona Hatoum med sina uppförstorade laddade hushållsredskap i alla bemärkelser, och Dayanita Singh – årets Hasselbladpristagare i en exklusiv intervju!

Bilden av sökerskan. Jessica Kempe har badat i färgen och vandrat i litteraturen och hittat texten i måleriet.

I Jakten på minnen pratar Yvonne Ihmels med ryska fotografen Xenia Nikolskaya ( Svenska Fotoboksprist 2021) om Sovjet, minnen och kärleken till ett hus.

Arktiska frivägar – Arctic Highways, heter en vandringsutställning med några av de mest namnkunniga samiska konstnärerna. Ett antal städer i USA kommer att besökas innan utställningen permanentas i ett nytt kulturhus i den lilla byn Granö i Västerbotten.

Och – snart är det påsk. En högtid som firas världen över nästan samtidigt vare sig den heter påsk, pesach och handlar om död eller befrielse ur slaveriet. Den sista måltiden är ett motiv som vi alla känner till – i det här numret av Cora visar vi Hennes sista måltid! Från Judith Butler till Marjorie Salvaterra (se bilden) till Mary Beth Edelson – dragqueens, peruker och högklackat samt vaginor på tallriken!