Abonnera en egen föreställning!

Datum:

|

Med anledning av den nerröstade motionen om att kvinnor skulle få tillträde till Konstnärsklubben bjuder scenkonstkompaniet Lumor in Konstnärsklubbens medlemmar till föreställningen Det gulliga pojkslemmot – en teaterföreställning om det manliga konstnärsgeniet Manne Törnlund – som spelas på Teater Brunnsgatan 4 bara ett stenkast från Konstnärshuset. 

image

Pjäsen ställer bland annat frågan vad som händer när vi på ett intellektuellt plan vill ge upp våra privilegier, men samtidigt är så känslomässigt bundna till dem och minnena de genererat, att vi inte förmår avsäga oss dem?

Konstnärsklubbens medlemmar Marin Åhlund, Dan Wolgers och Andreas Ribbungs motion om att även kvinnor skulle få tillträde till Konstnärsklubben röstades ner på Konstnärsklubbens årsmöte den 6 mars. För att motionen skulle gå igenom måste två tredjedelar av årsmötets medlemmar godkänna denna.  Tyvärr röstade endast 30 av Konstnärsklubbens 89 medlemmar för en ändring av stadgarna och för kvinnligt medlemskap.

De fem argument mot inval av kvinnor som las fram för Konstnärsklubbens ledamöter i en powerpointpresentation lyder:

 1) Män tycker om att umgås med andra män. Manlig gemenskap är något fint. Där ska inga kvinnor störa.

2) Väljer man in kvinnor som ledamöter kommer det inte finnas sittplatser åt alla i lokalen.

3) I Konstnärsklubben bjuder traditionen snapsvisor och annat. Det dricks helt enkelt en hel del. Men kvinnor och män klarar inte av att dricka tillsammans. Det kommer att bli likt en firmafest. En massa flirtande hit och dit.

4) De manliga konstnärernas fruar är lugnade av att veta att där inte finns några kvinnor.

5) Konstnärsklubben bör inte bli som en båtklubb. (Det vill säga bli som alla andra föreningar). Det blir Konstnärsklubben om man börjar välja in kvinnliga konstnärer som ledamöter. Man bör bevara det fina med en herrklubb

Scenkonstgruppen Lumor som alltsedan starten 2004 arbetat med  frågeställningar kring hierarkier, makt och kön, har nu bjudit in Konstnärsklubbens medlemmar till föreställningen Det gulliga pojkslemmot – en teaterföreställning om det manliga konstnärsgeniet Manne Törnlund.

Vi på Cora tycker Konstnärsklubben gott kunde abonnera en egen föreställning så att sittplatserna räcker till åt alla! 

                                                                               Yvonne Ihmels