World Press Photo till 15 november Liljeholmstorget Galleria
Den svenska fotografen Åsa sjöström finns med bland pristagarna i den internationella fototävlingen World Press Photo i kategorin Daily Life. Hennes finstämda porträtt på två småpojkar med varsin chokladkaka i handen på ett daghem som vunnit andrapris påminner snarare om en målning än ett foto, ett fruset ögonblick som förmedlar en stark närvaro. Tredje pris i samma kategori vanns även det av en svensk fotograf, Malin Fezehai, för bilden på en flicka i en USA:s fattigare landsändar som väntar på bussen till söndagsskolan.
Tävlingen World Press Photo fyller 60 och fram till 15 november finns möjlighet att se de 100 prisbelönta bilderna på Liljeholmstorget Galleria i Stockholm. Årets World Press Photo of theYear vanns av danske fotografen Mads Nissen som under flera år följt homosexuella, lesbiska, transsexuella och hbtq personer i ett homofobiskt Ryssland.
Bilden av Jon och Alex, ett homosexuellt par under ett innerligt ögonblick i S:t Petersburg vann förstapriset och bilden ingår i ett större fotoreportage om homofobi i Ryssland som gjorts för Scanpix räkning. Nissens fotografier vann även förstapriset i kategorin Contemporary Issues.
I år skickade 5692 professionella fotografer från 131 länder in 97 912 bilder. Flest bilder skickas in från USA, Kina och Tyskland. Utställningen Wold Press Photo turnerar världen runt och visas i över 50 storstäder. Ingen form av censur förekommer och bilder som kan tyckas obehagliga eller stötande finns med på utställningen försedda med varninsgtext innan man går in i den lilla ”gata” där dessa bilder hänger.
Press- och yttrandefriheten är garanterad, vilket också innebär att utställningen inte kan visas i vissa länder, som exempelvis Quatar där homosexualitet är förbjuden.
I Ryssland drog sig många sponsorer tillbaka när Mads Nissens bilder på homosexuella visades i S:t Petersburg. Hans bilder visar på den regelrätta förföljelsesom förekommer;. Allt från TV-kanaler på Internet som lurar unga homosexuella med fejkdating och sedan spelar in förnedrande filmer, till regelrätta överfall och hot om att ta ifrån lesbiska par deras barn och istället sätta dem på barnhem.
Bland de bilder som förändrade världsopinionen minns säkert många den lilla vietnamesiska flickan som skräckslagen och naken försöker rädda sig undan napalm.
Vilken som blir nästa års pressbild lär kanske inte är så svårt att räkna ut, tänker jag när jag vandrar runt bland denna rika flora av fotografiska alster. Just det. Bilden av en liten pojke som fick världen att äntligen reagera.
Yvonne Ihmels
Cora.se