Cora pren

17 jan 2016

Glittriga feministen Ida Sjöstedt Årets designer på Elle-galan 2016

Av: Julia Hjerten

Årets designer Ida Sjöstedt är känd för sina ofta paljettbemängda kreationer som bejakar det prinsessigt feminina. Och för att vara uttalad feminist.

Elles designpris är svenska modebranschens viktigaste konsekrerande instans och tidigare pristagare som Whyred, Acne och BACK är följaktligen kända för en bred publik. Galan är dessutom det största rödamattaneventet i Sverige. Årets designer Ida Sjöstedt är känd för sina ofta paljettbemängda kreationer som bejakar det prinsessigt feminina. Och för att vara uttalad feminist.

– Jag tycker tjejer ska kunna bli tagna på allvar utan att behöva bära svarta sjok.

När Ida Sjöstedt startade sin verksamhet 2001 fyllde hon ett tomrum i den svenska mer sobra modefloran och har sedan dess konsekvent utmanat det som kallas god smak.

Sina återförsäljare har hon främst i Sverige, men även i Japan, där det finns en förkärlek för lekfullt mode.

– De hittade mig via internet och detsamma gäller för kunder i Nordamerika som sökt upp mig för Haute Couture- beställningar (special- och måttillverkade plagg). Modebloggarna har också varit jätteviktiga för oss.

Jag undrar hur hon som feminist ställer sig till de kvinnofientliga skönhetsnormer som råder och om det påverkar när hon väljer modeller.

– Jag har jobbat både med någon äldre modell och någon som varit större.

Men begränsningarna, menar Ida, sitter i branschen och i det praktiska; modellerna kommer från agenturen som ofta har unga, smala och vita modeller att erbjuda och till visningarna blir det enklare att sy upp kläderna i en storlek.

– Jag skulle gärna jobba med modeller som sticker ut mer, men risken är att uppmärksamheten skulle tas från kläderna då. Och om du tittar på mina visningar så kommer du se att det finns en större bredd än hos många andra.

När Sjöstedt jobbar fram sina kollektioner utgår hon från en tankegång som senare också avspeglas i titeln. Och kläderna bör förstås ses i förhållande till dessa titlar som Queen Of Fucking Everything och No More Drama och nu med den senaste Women On The Verge, där Ida Sjöstedt återupprättar det flickiga och kvinnliga, genom blekrosa siden, tyll, spets, blomprint, figurnära klänningar, långa släp och glitter.

Julia Hjertén

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.