Lustfylld lärdom om Linné

Datum:

|

Vem skulle vara mer lämpad än konsthantverkaren Kerstin Landström att producera en ABC-bok för barn och vuxna om Linné, stationerad som hon är i Linnés Kammare i uppländska Jumkil med sin butik Tyg & Otyg.

Carl von Linné är främst förknippad med två svenska landskap, Småland och Uppland, det förstnämnda genom hans födelseort Råshult, det sistnämnda med Uppsala med omnejd som hans huvudsakliga bostadsort under sitt långa liv som vetenskapsman.

Som barn minns jag somrarna i Råshult och Stenbrohult och släktingarnas stolthet över att leva och bo i Linnébygd. Som vuxen Uppsalabo kan jag känna liknande reaktioner när jag besöker alla platser i och runt staden där man bevarar Linnéminnen.

I Kerstin Landströms bok får jag fakta om denne Linné i trevlig bilderboksform med författarens egna illustrationer.

Om Linnés Hammarby, ett av mina favoritställen, i dag museum och utflyktsmål, får jag vid bokstaven H veta att Linné köpte gården 1758 och lät bygga ett stort hus på platsen. Om Linnés Orangeri i Linnés trädgård mitt i Uppsala lär jag mig att Linné ansåg att ett Orangeri var ”själen i trädgården”, men också att hans försök att odla te i sin trädgård misslyckades.

Om jag går till bokstaven K i Landströms ABC-bok möter jag två 1800-talsdamer som avnjuter en kopp choklad och får på köpet Linnés eget recept på den populära drycken. Själv gillade Linné kakao och skrev till och med en liten bok i ämnet där han påstod att choklad var ”mildare och mer hälsobringande” än både kaffe och te.

Bokstaven Q hör till det svåraste i en ABC-bok. Landström har valt ordet Qwinna, en gammal svensk stavning som användes på Linnés tid, och avsnittet handlar om Linnés hustru Sara Lisa. I fem år fick den fattige studenten Carl och hans Sara Lisa vänta på att gifta sig; Sara Lisas pappa ville nämligen vara säker på att Carl kunde försörja en familj.

Sådana tidsmarkörer är det gott om i Kerstin Landströms Linnébok, vars förtjänster inte minst är dess många informationsnivåer: man kan nöja sig med att läsa den som en traditionell ABC-bok för barnen, men man kan också ta del av den vidare informationen som ges i bildtexter och kursiverade textavsnitt. Och framför allt kan både barn och vuxna njuta av de roliga bilderna.

Några favoriter: vid bokstaven E som i Exkursioner går Linné själv i täten för ett litet utflyktsteam bestående av beundrande studenter med flygande fanor och musikinstrument på väg till Linnés kammare. Landström berättar att studenterna beundrade sin världsberömde lärare så högt att de ropade Vivat Linneus! Leve Linneus! vid hemkomsten efter sådana lektioner i det fria. Men säg den glädje som är bestående: avundsjuka professorer vid Uppsala universitet tålde inte att deras kollega var så populär och klagade för universitetsledningen som tillrättavisade Linné för hans och studenternas slarviga klädsel! Följden blev flera månaders sömnsvårigheter för den populäre professorn.

ABC om Linne10

Det brukar sägas att Gud skapade och Linné ordnade. Att han kunde namnen på tusentals växter och djur var ju inte så underligt, skriver Kerstin Landström: han hade ju hittat på dem själv! Och hon illustrerar avsnittet B som i Blomsterkungen med en bild av Linné sittande i det gröna, uppvaktad av sin apa Grinn som räcker fram en gullviva till Blomsterkungen, en primula veris, för att tala med Linnés latin.

Så där kan man bläddra i Kerstin Landströms trevliga ABC-bok från bokstav till bokstav och hela tiden lära sig mer och mer om Linné och samtidigt glädjas över de charmfulla illustrationerna.

Cristina Karlstam

 

En ny bok:

ABC om Linné, för både barn och vuxna

av Kerstin Landström