Guldlejonet till Maria Lassnig

Datum:

|

image

Maria Lassnig, 2013 års mottagare av Guldlejonet vid konstbiennalen i Venedig

Guldlejonet för ett helt livsverk är den största hedersbetygelsen som delas ut vid konstbiennalen i Venedig. 2013 års mottagare av den gyllene utmärkelsen är den österrikiska konstnären Maria Lassnig. I den tyskspråkiga delen av världen är Lassnig ett stort namn, men i den övriga konstvärlden är hon fortfarande anmärkningsvärt anonym. Kanske innebär utmärkelsen i Venedig att Lassnig äntligen, vid 93 års ålder, får den plats i konsthistorien som hon förtjänar. Jämförbar med andra kvinnliga konstnärer som Louise Bourgeois eller Frida Kahlo.

image

Tredelat självporträtt, Maria Lassnig

 Med måleriets alla möjligheter men också dess begränsningar och med kroppen och ansiktet (det egna) som dominerande motiv har Lassnig under hela sitt konstnärsliv utforskat och i bild gestaltat främst kvinnolivets alla fysiska men också mentala och psykiska domäner. Med sin utomordentliga form- och färgkänsla har hon förvandlat palettens färger till sina lydiga redskap i ett måleri som vibrerar och bultar av engagemang, lust, längtan, övergivenhet och inte minst en livsaptit och omättlig livshunger som smittar av sig på betraktaren

I Deichtorhallen i Hamburg visas fram till mitten av september en stor utställning med Maria Lassnigs måleri. Läs mer om detta och om hennes konstnärskap i nästa nummer av Kulturtidskriften Cora som kommer i september.

Cristina Karlstam