Så har det hänt igen. För andra året i rad har flera Augustpriser tilldelats debutanter medan två av de främsta böckerna i fackboksgenren har förbigåtts.
2018 gav Lagerlöfforskaren Anna Nordlund ut boken Sveriges modernaste kvinna, en vetenskapligt analyserande och samtidigt medryckande gestaltad praktvolym om Selma Lagerlöf, överdådigt bildsatt av Bengt Wanselius. Boken som väckt stor uppmärksamhet blev inte ens nominerad till Augustpriset.
Så var det dags igen för 2019 års pris och nu fanns Anna-Karin Palms gedigna biografi över Lagerlöf bland de nominerande böckerna. Närmare 700 sidor Lagerlöfiana med titeln ”Jag vill sätta världen i rörelse”.
Men något Augustpris blev det inte. Palms bok hamnade i bakvattnet av en debuterande ålforskares egendomligt rubricerade bok Ålevangeliet som belönades med pengar, blommor och statyetten föreställande August själv.
Det går alltid att ha synpunkter på hur en jury resonerar, och många hänsyn ska beaktas, men nog är man nästan beredd att instämma i Jonas Gardells förslag att det är dags att skrota Augustpriset och i stället låta det byta namn till Selmapriset. I en artikel i Expressen publicerade Gardell på självaste Augustprisdagen sitt förslag. Visserligen var August Strindberg ”en hygglig författare” resonerade Gardell, men hans omtalade kvinnohat borde göra honom olämplig.
Man behöver nu inte upprepa detta envisa tjat om Strindbergs kvinnohat för att motivera ett namnbyte. Det räcker att konstatera att fröken Lagerlöf fick sin tids manliga smakdomare att förlora fotfästet när hon vann tidningen Iduns novelltävling med de första kapitlen i det som senare skulle bli romanen Gösta Berlings saga och inledningen till en internationell litterär karriär som kom att krönas av ett Nobelpris.
När man tagit del av de båda biografierna om Selma Lagerlöf känns det som en mycket god idé att instämma i Gardells förslag om namnbyte på Sveriges stora litterära pris. Alltså Selmapriset nästa år, med eller utan nya böcker om mamsellen från Mårbacka som verkligen lyckades sätta den litterära världen i rörelse. Sannerligen Sveriges modernaste kvinna!
Cristina Karlstam