Av Erda är du kommen

Datum:

|

Dansens hus 10 – 12 november.

På jorden är det höst och doften av ruttnande äpplen är det första som möter åskådaren. Butohkonstnären SU-EN har gjort det till sitt signum, den ruttnande (frukt)kroppen som sprider en sötaktig doft som sitter kvar i näsan långt efter att man lämnat salongen.

På Dansens hus i Stockholm ger hon under tre dagar föreställningen VORACIOUS – glupskhetens kropp. Ett samtidskritiskt verk där miljöaspekten finns vid sidan om rent ”mänskliga” aspekter som hunger, glupskhet, åtrå, törst och desperation. Kroppen står i direkt förbindelse till världen och jorden genom dessa drivkrafter.

Färgerna är jordbundna, kläderna består av den nakna jordens bruna nyanser och golvet är sandfärgat, till och med frisyrerna är små runda bollar där SU-EN givetvis framstår som Moder Jord med endast en rund (jord)boll på huvudet. De där frisyrerna får en att tänka på planeterna som snurrar runt jorden och så är det kanske också tänkt även om minigrisen Laban medverkar på slutet. Ett utdrag ur videoverket med samma namn som kan ses på Uppsala konstmuseum fram till 24 november. Det är i vilket fall ”out of this world” som jag tänkte första gången jag såg en Butoföreställning på Dansens hus för sådär en tjugofem år sedan.

su_en2_foto_gunnar_h_stening
SU-EN i sitt butohverk VORACIOUS-glupskhetens kropp. Foto: Gunnar H. Stening.

Äpplet är kunskapens frukt men vi har handskats vårdslöst med visdomsorden och Moder Jord är vred. Ur hennes strupe kommer ett muller och ett vrål som tar sin början långt inne i hennes inre. Disharmoni råder i världen, vi förgör oss själva och äpplena i olika stadier ava förruttnelse blir tydliga bilder på vad som håller på att hända oss och jorden. Vi äter vår jord som vi äter äpplen. Så var det sagt!

De sparsamma rörelserna, ljuden som snarare är läten och skrik eller en krackelerad sång, plötsligt finns där något som låter som en motorbåt, och jag kommer på mig själv med att formulera ordalydelser i stil med ”handen som föder dig” eller ”med örat mot marken”.

SU-EN har åstadkommit en egen liten skapelseberättelse om än i reverserad form. Det är inte ofta man ser den japanska danskonsten Butoh i Sverige så skynda, bara två föreställningar denna gång!

VORACIOUS – glupskhetens kropp är förresten tillägnad SU-ENs egen mamma Erda, som betyder just jord!